Илюзията за скъпото злато

Цената на златото достигна "нов рекорд", "исторически връх", "Еверест" - такива бяха заглавията не само в българските медии, но и в световните информационни агенции, когато в началото на тази седмица металът поскъпна до малко над $2070 за тройунция. Новината породи лавина от противоречащи си спекулации и анализи - че това е следващия балон, че цената на златото е близо до пика си и ще последва болезнен за инвеститорите спад, че е възможно да достигне и $5000.

Истината обаче е, че цената на златото все още е много далеч от историческия си връх от 1980 г., както може да се види на долната графика:

цена злато

Източник: www.fintrend.com

Синята крива е номиналната цена на златото от 1913 г. (от когато САЩ започват да събират данни за инфлацията) до 2010 г., а червената - реалната цена (изгладена от инфлацията), изчислена по долари от 2010 г. Ясно се вижда, че през 1980 г., когато е известната "Savings & Loan Crisis" в САЩ цената на 1 тройунция достига $2251!!! Средната цена през същата година се движи около $1781 - с 11% над сегашния пик.

Според мен златото си остава най-сигурното убежище за съхраняване стойността на парите и е възможно да поскъпва още много заради политиката на Фед и ЕЦБ, които застрашават финансовата стабилност в света. Винаги влагайте парите си в инвестиционно злато, а не в бижутерско, скрап и подобни неликвидни форми.

бутони за социални мрежи