Кофеин и бодибилдинг

Като правило, кофеинът се препоръчва да се приема малко преди тренировка, особено ако ще имате кардио тренировка за стимулиране на метаболизма. За да увеличите силата си и да стимулирате растежа на мускулите си, също така си струва да го пиете преди физическа работа. Този прост трик ще ви позволи да добавите до 1 - 2 килограма при преса на пейка или мъртва тяга.

Кофеин и бодибилдинг

Как да го приемате?

Спортът с железа използва доста високи дози кофеин. Средно 200 до 400 mg наведнъж. Ако се вярва на „експертите” в мрежата, тогава атлетите до 75 кг не трябва да консумират повече от 200 мг от активното вещество едновременно, а тези, които са по-тежки, напротив, трябва да увеличат дозовия диапазон.

В действителност, ефективността на дозата зависи не толкова от теглото на спортиста, колкото от фактори от трета страна. Например, освен това е необходимо да се вземе предвид чувствителността на централната нервна система, състоянието на органите и системите на тялото, както и общата поносимост на кофеина при хората.

Със сигурност вие дори имате приятел или приятелка, която се въздържа от пиене на кафе. При тях кофеинът причинява само преумора и претоварване. Няма нужда да се говори за някакво полезно влияние тук. Такива хора трябва да приемат аминокиселинен комплекс преди тренировка, а не да експериментират с кофеинови добавки.

Фактори, които могат да повлияят на ефективността на кофеина:

1. Здраве на сърдечно - съдовата система. Приемането на кофеин, дори в минимални количества, е забранено при повишено налягане, тахикардия, остри и хронични сърдечни заболявания. Може веднага да почувствате дискомфорт, но рано или късно последствията със сигурност ще се почувстват. Като цяло, когато са налице проблеми със сърдечно-съдовата система е препоръчително да се избягва употребата на каквито и да е спортни лекарства.

2. Състоянието на бъбреците и черния дроб. Лекарите съветват да се изключи кофеинът от диетичния режим при тежки заболявания на отделителната система, поне до възстановяване. Причината за това не е хепатотоксичността на активното вещество, която често се приписва на него, а неспособността на болния да се справи с ускорените метаболитни реакции. В допълнение, кофеинът има диуретични свойства.

3. Здраве на централната нервна система. Не всички начинаещи отчитат характеристиките на реакцията към кофеина. Следователно, има случаи, когато при тренировките атлетът се чувства чудесно, изпълнен със сила и енергия, и след като се прибере не може да заспи. Има два изхода от тази ситуация: първият е прост (намалете дозата до 100% безопасна), вторият е радикален (напълно спрете приема на кофеин).

4. Състоянието на автономната нервна система. Има хора, които се оплакват от тремор на крайниците и увеличаване на сърдечната честота след пиене на кофеинови напитки или добавки. И това се случва дори без предозиране. Такава е индивидуалната реакция на тялото.

Няма открити странични ефекти при комбинация на кофеин с анаболни стероиди. Но прекалената употреба на кофеинови напитки е безсмислена, ако е с цел възстановяване, защото този процес бива подкрепян от стероидите.

Като цяло, според научни изследвания, е необходимо да се избере дозата на кофеина по формулата 3 - 6 грама активна съставка на 1 килограм собствено тегло, и тя трябва да се пие 30-60 минути преди физическата работа. Тази доза трябва да е достатъчна за почти всеки спортист, който иска да увеличи едновременно силата и издръжливостта си.

социални мрежи