Висша мода високо в небето

Авиокомпаниите и модата винаги са се радвали на близки и плодотворни взаимоотношения. От мини полите на стюардесите през 60-те чак до наскоро появилото се авиаторско яке на Burberry.

През последното десетилетие се наблюдава тенденцията световните авиолинии да възлагат на топ дизайнери направата на униформи за екипажа.

Доколко това се забелязва от потребителите на самолетни билети, разкрива анкета на Skyscanner. В нея потребителите споделят коя според тях е най-стилната авиолиния.

Всъщност Италия е една от първите страни, които наемат дизайнер, който да измисли униформи за националния превозвач на страната. През 1990 г. Джорджо Армани създава униформи за Alitalia, които отнасят доста критики. Днес облеклата на екипажа са поверени на Mondrian от Nadinin Group. Но за тях гласуват едва 8 % от анкетираните.

Уелският дизайнер Julien MacDonald, през 2004 се заема да ушие униформите на British Airways, опитвайки се да излезе от клишето „строга и официална баба“. 15 % гласуват за резултата на BA, които са и официален спонсор на Лондонската седмица на модата.

Лакроа е дизайнерът на Air France за 2005 г. Униформите на известния стилист успяват да впечатлят 17% от запитаните.

Испанският дизайнер Адолфо Домингез, чиито рокли носи световноизвестната Гуинет Полтроу, е човекът създал униформите на самолетната компания Iberia. Макар и много почитан в модните среди, едва 9% от гласовете в класацията са отредени за неговите униформи.

Интересното е, че компании като Jet Aiways и Lufthansa се доверяват също на дизайнери от световен ранг, които да облечат екипажите им, но въпреки това не успяват да се харесат на анкетираните. За разлика от дизайнерските униформи на споменатите компании, Qatar Airways залага на ретро тъмночервени облекла, които изненадващо обират 33 % от гласовете. Не е сигурно дали това се дължи на неостаряващото червено или на изтънчената простотата в стила на компанията.

Ето и десетте най-стилните авиокомпании, класирани според проучването *:

1. Qatar Airways

2. Air France

3. British Airways

4. Iberia

5. Alitalia

6. SAS

7. Delta

8. Aeroflot

9. Jet Airways

10. Lufthansa

* Проучването е проведено сред над 500 потребителя, на десетте авиокомпании, поместени в класацията.

сподели ме