В долината на Давид и Голиат (2007)

Снощи изгледах В долината на Давид и Голиат (In the Valley of Elah). Едва ли са много тези, които не са чували историята за битката на малкия Давид срещу гиганта Голиат, но може би има и такива, които като мен не знаят, че тази битка е намерила място в една долина, наречена долината на Теребинт и още долината на Ела. След бърза справка в Гугъл става ясно, че теребинт е видът дърво, с който е била осеяна долината по него време.

Истинско удоволствие е да наблюдаваш превъплъщението на Томи Лий Джоунс в пенсиониран военен полицай, чийто по-голям син е загинал в армията, а сега е на път да загуби и другият, след като той изчезва безследно непосредствено след завръщането си от Ирак.

Като част от военната машина, Ханк Диърфийлд (Томи Лий Джоунс), познава добре усърдието, с което армията пази кирливите си ризи и затова не се поколебава да потърси сам отговорите на въпросите си, а те не закъсняват. И с тяхната поява на Ханк ще му се наложи да излезе още веднъж в долината на Ела, сам срещу истината.

С доставянето на отговорите ще му помага доколкото може обаятелната Чарлийз Терон. Тя е борбена самотна майка, успяла да се издигне по старомодният начин - с труд - от патрулиращ полицай до следовател. Нейната упоритост ще изиграе важна роля при дисекцията на една лудост, тази на войната.

Филмът определено си заслужава.

бутон за споделяне