Етъра – Празник на билките

Спред народните вярвания нощта срещу Еньовден е натоварена с голяма магическа сила и билките добиват целебна сила. Това е нощта на билярките и магьосниците. Тогава магьосници приготвят своите церове.
В магичната нощ билки берат и момите. Китките набрани през нощта на Еньовден имат голяма любовна сила – да привличат и омайват ергените.
Етъра ще се отпразнува деня на слънцето, билките и водата – Еньовден на 25 май. В програмата на празника влиза Конкурс за еньовски венец – според вярванията от набраните билки се увива венец, през който минават всички за да са здрави през годината. Възстановка и демонстрация на народни лечебни практики и талисмани за любов ще покажат етнографите от музея.

Три изложби ще бъдат открити в АЕК „Етър” на Еньовден - “Сенарството в бита на балканджията в изложбена зала до билкарницата, „ Светци лечители - покровители”на Специализиран музей по резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна и изложба на картини, въплътили силата на растенията с автор Дочка Михова.

Богата фолклорна програма ще представят на гостите на музея Фолклорен ансамбъл „Развитие” при НЧ „Развитие – 1870”- гр. Севлиево, Детска градина” Явор”- гр. Габрово, Вокална група при НЧ „Просвета”- с. Новаковци, Калушари /Еньовденски обред/ при НЧ „Зора -1939”- с. Черковица /община Никопол/ и Вокална група „Веселие” при НЧ „Зора -1872”, кв. Нова махала- гр. Габрово

КАТЕГОРИИ: 

Авторски псевдоним или инстинското Ви име: 

бутон за споделяне