Запознати ли сте с причинителите на вашата алергия?

Всеки пети човек в България страда от някакъв вид алергия. Много често обаче не се знае причинителят, а по този начин не може да се направи и правилното лечение за справяне със симптомите на алергичната реакция. Именно поради тази причина, специалистите по проблемите свързани с получаването на алергия от „Фрамар“ ще се опитат да синтезират информацията за вас, като това ще ви позволи да бъдете по-запознати с основните фактори, отключващи това състояние:
Плесени Плесените произвеждат алергени, дразнители, а понякога и потенциално токсично вещества. Вдишването или докосването на мухъл или спори на плесените може да причини силна алергична реакция при чувствителните индивиди. Плесените се развиват най-вече във влажни помещения, като мазетата, баните и тоалетните, както и в тревата и мулча, използван за тор на дърветата и цветята. Затова е добре тези места да се проветряват често, а ако сте алергични е добре да избягвате да почиствате градината от листата или от плевелите, тъй като това може да отключи реакция на имунната ви система.

Храна

Мляко, пшеница, миди, ядки и някой морски деликатеси са храни, които не рядко причиняват алергии. Реакцията на организма обикновено е много бърза, само няколко минути след консумацията на конкретната храна. Симптомите могат да включват повръщане,проблеми с дишането, уртикария, диария и подуване на устните, което може да бъде доста силно. Ако веднъж сте получили подобна реакция от някакъв вид храни, най-добрия за вас вариант е за в бъдеще да ги избягвате. Като цяло може да се наложи да ви бъде ударена инжекция с епинефрин, особено ако алергичния отговор на тялото ви е много силен.

Латекс

Той се среща в медицинските ръкавици, в кондомите и т.н. и може да причини кожни обриви, дразнене на очите, хрема, кихане, хрипове и сърбеж в носа. Алергичните реакции са различни и варират от обикновено зачервяване на кожата до анафилаксия, която е сериозна реакция водеща до затруднено дишане и до копривна треска. Хората, които са заплашени от силни алергични пристъпи трябва да носят специални гривни, върху които е изписан причинителя на реакциите, а също така постоянно трябва да имат в себе си комплект адреналин. Това може да спаси живота им.

споделяне във facebook