Защо е полезно да знаете своя IQ?

Човешкия мозък е най-забележителния и най-сложния орган в нашето тяло. Учените от край време са запленени от него и го изучават с интерес и ентусиазъм. Един от параметрите, които се научихме поне до някъде да измерваме е неговата интелигентност или по-точно неговия коефициент на интелигентност (IQ). Това става чрез тестове за интелигентност или още наричани IQ тестове.

Ние притежаваме много различни видове интелигентност и самото понятие е по-сложно, отколкото си представяте. Нито един IQ тест не може да измери напълно възможностите на даден човек и неговата цялостна интелигентност. Много често за измерването на различните видове интелигентност се използват и различни тестове, като на края се взема примерно средния резултат от всички.

Нормално е след като сте решили един тест за интелигентност и сте разбрали значението на вашия резултат, да се зачудите за какво реално може да ви послужи това знание. Например сте установили, че вие сте от хората с по-ниска интелигентност. Какво означава това за вас и вашия живот? Как да използвате това знание? Ами ниският ви IQ например може да означава, че ще имате повече проблеми в училище или в университета. Ще ви бъде много по-трудно, в зависимост от това колко е нисък, и става доста по-вероятно да не успеете да завършите висше например. Знаейки това можете да си спестите много главоболия и ако се двоумите дали да следвате, това да ви помогне да решите.

Ако вашето дете пък има по-нисък IQ, то ще знаете, че училището няма да му върви толкова много. Това е нормално и детето не е виновно. Търсете тези неща, в които е по-силно развито и където има талант и го насърчавайте да се развива в тази насока. Например то може да е с ниска интелигентност, но да си е чист гений в музиката, танците или пък спорта. Естествено това не значи, че хората в тези области са с ниско IQ. Човек може да се развива в много аспекти, които не зависят от високия IQ и отново да постигне много.

Ако узнаете пък, че имате висок коефициент на интелигентност то ще знаете, че ще можете да се справите и с по-сложните науки, в случай че ви интересуват. Когато човек научи за своята висока интелигентност, той става много по-уверен и това може да му помогне много в живота. Вярата в самите вас ще се увеличи и ще бъдете и по-щастливи.

Общо взето вие избирате до колко да предадете важност на вашия IQ, но знайте, че той далеч не е всичко. Има много видове интелигентност, както и много други важни качества. Винаги искащия постига повече от можещия, така че вярвайте във себе си, имайте цели и ги следвайте.

бутон за социални мрежи