Защо не пишеш на кирилица?

Moje bi e po-lesno da pishesh na latinica, но това означава - че възприемаш комуникацията си в Интернет за по-малко сериозна, вероятно с определени хора считаш, че е излишно затормозяващо и в крайна сметка не ти пука особено за собствения си език.

Но колко по-приятно е да четеш нещо написано на кирилица, нали, otkolkoto na latinica. По-лесно се чете. По-бързо се разбира. По-друго си е, някак не е толкова изкуствено, макар писменият език да е поначало синтетичен.

Чат

Живият език е всъщност говоримият. Там промените се случват непрекъснато. Книжовният от своя страна е общата рамка, базата, върху която езикът се развива. И тъй като това развитие е доста бързо, често се пораждат различни недостатъци, дефекти, аномалии, с други думи - форми на речта, които звучат и изглеждат неправилни или просто нехармонични.

Именно латинското транскрибиране на говоримия, а и на книжовния език са резултат от това езиково развитие. Това се обяснява от способността на езика да се трансформира, да се пригодява към различни сфери, където той трябва да бъде употребен. Конкретно в компютърните технологии и Интернет комуникацията.

Неприятно е да ти пишат на латиница. И това е всъщност поводът, който ме подтикна да напиша тази публикация. Нищо повече...

споделяне на връзка