Как да станеш оптимист?

Учени установиха, че недостигът на сол в храната може да предизвика депресия.

Съвременният човек употребява доста повече сол от предците си. Ежедневното количество което консумираме е до 20 гр. Организмът ни има нужда само от половината на това количество, защо тогава го поемаме.

По думите на немският учен Елке Бодероса, при наскоро направени изследвания е установено, че липсата на сол може да предизвика депресия. Ако на хора, които са привикнали към соленото не им се сложи сол в гозбата се наблюдават вялост и апатия.

Как да бъдеш оптимист?

Опити проведени върху животни показват, че солта се явява антидепресант и повдига настроението. При безсолна диета животните губели интерес към това, което преди им е било любимо занимание и ставали отнесени. От там е направено заключението, че дефицитът на сол може да провокира симптоми сходни с душевни преживявания.

Не се изключва и пристрастяване към солта, и хората, и животните привикват с нея, като с наркотик. Без нея не получават удовлетворение от яденето и започва да им се струва сурова не само храната, но и цялата действителност.

Трябва да отбележа, че солта влияе не само на настроението, но и правилното функциониране на човешкия организъм. Натрия и хлора, които се съдържат в солта са много важни хранителни вещества, които поддържат равновесието на течностите в организма.

С помощта на хлорните йони в стомашния сок се образува солна киселина, а йоните на натрия спомагат проникването на глюкозата и аминокиселините в кръвта и тъканите, а също така играят важна роля в образуването на необходимите електрически импулси в нервните клетки.

Общоизвестно е, че най-вече солите постъпват в организма чрез готовите продукти и то не само от бързата закуска, но и от ежедневните продукти като хляб и сирене. Самостоятелно ние добавяме в храната само 10-15% от цялото консумирано количество, а останалите проценти поемаме с колбасите, консервите, зеленчуците и готовите ястия.

За да съм обективен трябва да кажа, че сол съдържат не само готовите продукти, но и суровите зеленчуци. Например картофите съдържат 10-15 мг сол, а пипера около 2 мг. Не си струва да се отказваме от солта и в готовите блюда, важното е да не злоупотребяваме с тази полезна хранителна добавка.

И така: Яж солено - бъди оптимист!

share button