Колко умен е вашият дом?

Наглед странен въпрос, но ако се позамислите, през последните десетилетия в живота ни навлязоха толкова технологии, че фантастичните филми от миналото изглеждат смешни. Наскоро четох, че на пазара вече се предлагат хладилници, които следят съдържанието на продуктите и съобщават, когато запасите намалеят или дори поръчват от магазина! От края на миналия век в световен мащаб се разраства прилагането на управляеми устройства в домове, офиси и други сгради. Схемата не е никак сложна - технологичния напредък в комуникациите отдавна дава средства за контрол на всякакви системи. Производителите разполагат със стандарти, на базата на които се изграждат мрежи между устройствата и това, което получаваме, е в края на краищата взаимосвързани електроуреди, осветление и апарати, плюс средство за манипулация.

Домашната автоматизация представлява именно това. Всички електрически консуматори в жилищата ни могат да бъдат прибавени в схемата. Осветление, черна и бяла техника, климатизация, вентилация, системи за сигурност, разнообразни помощни, производствени и каквито се сетите апаратури - всичко подлежи на контрол. Повечето варианти дори не изискват окабеляване - просто към електрическата инсталация се добавят компактни устройства за управление, превключватели, сензори, бутони...

Защо обаче "умен"? Защото системата може в голяма степен да функционира сама, според предварително избрани правила. Бойлерът би могъл да се включва и изключва сам, в точно определен час. Осветлението би могло да реагира на присъствие (всъщност, мнозина от вас сигурно вече са срещали нещо подобно). Климатикът - да се включва само когато сте в стаята. Цветята на терасата - да бъдат поливани всеки ден в точно определено време. И никое от гореизброените не изисква човешко участие, след като веднъж автоматичната система бъде задействана. Тя ще се грижи за дома ви, а по всяко време можете да я настройвате според желанията си.

Автоматизацията обаче има далеч по-големи възможности. Контролът от разстояние вече е реалност. Докато сте на почивка на море, планина, в България или чужбина - по всяко време можете да видите в реално време какво става в дома ви, да реагирате, ако системата ви извести за необичайно и/или рисково събитие, и дори да предприемете действия, все едно сте си вкъщи. Достатъчно е да разполагате с Интернет или мобилна връзка. Жилището ви е винаги на няколко кликвания или SMS-съобщения от вас.

бутон за сайт