Минералните бани в Стара Загора

България е сред водещите страни в света по отношение на балнеологията със своето изобилие от минерална вода. Лечебните свойства на минералната вода са били известни още от древността.

Минерален извор

Хилядолетията не са могли да изтрият следите на градовете, изградени около минералните извори, от които имаме доказателства за многобройни археологически останки от времето на траките и по-специално от римската епоха. Примери за това са древните градове Сердика (София), Аугуста (Хисар), Пауталия (Кюстендил) и много други. Особено важно за минералните извори е да има синхрон между балнеологичните и климатичните фактори. Такива са курортите по българското черноморско крайбрежие, в Родопите, Рила и Пирин, по поречието на река Струма.

В близост до Стара Загора се намират т.нар Старозагорски минерални бани, които са предпочитано място за отдих. Курортът може да се похвали с красива природа и мек климат. Минералната вода в комплекса извира от земята с температура около 40 градуса. Оказва различно влияние на организма, но действа добре при някои видове заболявания на опорно-двигателната система, на периферната нервна система, някои гинекологични заболявания, бъбречни и стомашно-чревни болести.

Балнеологичните центрове гарантират модерна и професионална терапия, за което свидетелства и висококвалифицирания им персонал.

Заедно с влошаването на екологичните условия в света все повече намалява запаса от прясна вода. Възможно е да се стигне до замърсяване на откритите водни басейни, което води до нарастващ интерес към бутилираната минерална вода. Българските минерални води са в състояние да се конкурират със световно известни марки бутилирани минерални води.

През последните години българските минерални води са широко използвани в балнеологията. Добре известно е, че профилактиката се извършва основно с използването на природни фактори. Следователно, балнеоложкият медицински туризъм постепенно ще се измени като медицинско лечение и рехабилитация за отдих и физическа форма. Това ще помогне за по-пълно и бързо елиминиране на последствията от съвременния начин на живот - така наречените “болести на съвременната цивилизация”. Ще се потърсят нови начини и форми на профилактика и лечение на заболяванията.

Ако Минералните бани на Стара Загора са провокирали любопитството ви, трябва да знаете, че градът ще ви очарова и с много различни интересни места и забележителности. Посетите ли града на липите, няма да искате да го напуснете!

социални бутони