Соларни централи в пустинята Сахара ще захранват Европа с електроенергия

Мащабните соларни (слънчеви) съоръжения, които в момента са в процес на изграждане, ще започнат да захранват континента Европа с екологична електроенергия в близките 5 години. Срокът от 5 години е два пъти по-малък от първоначално поставения 10 годишен срок за завършване на соларните централи.

Соларни централи в Сахара

Проектът за построяването на тези слънчеви съоръжения в Северна Африка носи името Desertec и в него са се включили редица европейски компании и организации, които се надяват от тези централи да идват 20% от електроенергията, която използват хората на континента Европа.

Ще бъдат използвани висококачествени слънчеви колектори с марка Sunstar. Целите поставени в началото на проекта са за производство на стотици ватове електроенергия, като в следващите 20-40 години, количеството произведена енергия трябва да се увеличи до стотици гигавата.

Електроенергията ще бъде доставяна от Африка до Европа, чрез мрежа от интер-конекторни кабели, която се изгражда в момента под Средиземно Море. Част от енергията произведена от соларните централи, в пустинята Сахара, ще обслужва нуждите на африканските нации.

бутони към социални мрежи