Филми през 2011 г. които непременно трябва да гледате

Филми 2011, които непременно трябва да гледате, както подсказва и заглавието, е сайт, която се опитва освен да информира читателя, и да го мотивира. Да го превърне в пламенен зрител и да ни убеди, че времето е малко, а списъкът с филми, които си заслужава да видим, непрекъснато се увеличава.
В наши дни 10-те най-добри филма се определят единствено от годишното гласуване на критиците. Тенденциите за 100-те най-велики филма се свеждат до един показател, като специфичен жанр, например комедия, хорър (филм на ужасите), научна фантастика, романтичен филм, уестърн или до национално кино - франция, Китай, Италия, Япония, Обединеното кралство и др. Показателите имат за цел да дадат справедлива оценка и да обхванат историята на киноиндустрията, затова би било безотговорно да се спрат на по-малка цифра, към която да се придържат при изготвянето на списъка на най-добрите, ценни, важни или незабравими филми.
С формулираната по този начин цел дори включените в сайта 1001 заглавия могат да създадат впечатлението, че това е начин да се намали броят им. Вероятно нямаше да е така, ако извън списъка бяха останали немите филми или авангардните ленти, кинотворбите от Средния изток, анимационните, документалните или късометражните... Подобно изключване всъщност е средство да се отървем от натиска, да очертаем произволни граници на историята на кинематографията и да се откажем от множеството трудни решения, необходими за ограничен избор на филми, третиращи разнородни видове и традиции във филмовото изкуство с равностойно отношение и дължимо уважение към тях. Книгата, която държите в ръце, поема голям риск, като предлага филмови заглавия за всички времена и жанрове, за целия свят. Но рискът си заслужава и ако направите усилие и изгледате филмите, може да сте сигурни, че ще се превърнете в щастливи кинолюбители. Накратко, колкото повече видите, толкова по-добре ще се чувствате.

споделяне на връзка