Рискови фактори за появата на младежки пъпки

Кой е реалният причинител на младежките пъпки?
Съществуват много погрешни схващания за това, кое причинява младежки пъпки. От „Фрамар“ твърдят, че не мръсната кожа или неправилните храни са отговорни за този проблем, а по скоро действията на хормоните в организма, които стимулират жлезите в кожата да произвеждат повече мастна секреция. Порите се запушват, а в тях остават множество клетки, наречени кератиноцити. Те се свързват със себума и така запушват фоликулите. Увеличението на себум създава среда, която насърчава свръхрастежа на пропионобактерии, които се намират върху кожата. При блокирането на тези бактерии в порите, те водят до зачервявания, подувания и образуването на гной. Тези лезии на кожата са именно младежките пъпки.
Пубертет Хормоналните промени в организма на подрастващите засягат жлезите и химическите вещества, които те произвеждат. По време на юношеските години, мастните жлези, които произвеждат себума са увеличени, като това се дължи на действието на андрогените.

Хормонални влияния

При повечето хора с акне, размерът на антрогена, циркулиращ в кръвта е нормален, но въпреки това той оказва силен ефект, защото мастните жлези са много чувствителни към тях. В редки случаи, размерът на андрогените може да се увеличи драстично, поради разстройства като поликистозен овариален синдром. Това е заболяване при жените, което може да доведе до появата на множество пъпки. Характеризира се с нередовен менструален цикъл, хирзутизъм, акне, кисти на яйчниците, физическата устойчивост на нормалните ефекти на инсулин, както и развитието на тъмно кадифена кожа, обикновено в областта на шията и подмишниците, известен като Акантозис нигриканс.

Медикаменти

Както от хормоналните промени, акне може да бъде причинено от лекарства и други вещества, които влизат в контакт с кожата. Лекарствата, които могат да допринесат за образуването на акне са следните:

  • Андрогени;
  • Азатиоприн;
  • Барбитурати;
  • Бромиди;
  • Кортикостероиди;
  • Циклоспорин;
  • Изониазид;
  • Литий;
  • Фенитоин.

Физически фактори
Козметиката на маслена основа може да подобри средата за развитие на акне – образуващи бактерии. Някой видове боя за коса и продукти за кожата на лицето от своя страна, водят до влошаване на съществуващите лезии. Прекомерната влага, тази от въздуха или от изпотяване, също може да окаже негативно влияние върху младежките пъпки, които се възпаляват още по-силно

споделяне във facebook